המכחישים


השנה היא השנה הראשונה בחיי שהתחסנתי נגד שפעת. לא בגלל שהתחלתי להרגיש לפתע פחות חסין. ממש לא. אבל אולי בגלל הגיל הפורמלי, אולי בגלל שהיה מסע פרסום נרחב, אולי בגלל שקופת חולים מכבי אפשרה לעשות את זה פה לידנו, אצל האחות, בלי תור.

אני גם לוקח ברצינות יחסית את עניין הקורונה. אולי בגלל שיצאתי בשלום מחמישה שבועות בצפון איטליה בינואר ופברואר ואחרי זה נראה לי אדיוטי להדבק סתם כך פה. אולי בגלל הגיל, ואולי בגלל שאני עוקב באדיקות אחרי מספרי החולים והמתים בארצות השונות ורואה את הקשר בין ההתנהלות לבין התוצאות (כן, כולל שבדיה).

אני גם מוכן להודות שמשפיע על יחסי למגיפה זה שהכנסותי לא נפגעו מהמגיפה (אולי כי אין לי הכנסות) והוצאותי ירדו דרמטית. גם זה שקל לי יחסית להיות מבודד בגלל התנאים החומריים הטובים יחסית בהם אני חי, (והגינה שמספקת לי תעסוקה בלי סוף,) הם בהחלט גורם. אם הייתי מגיע לסף רעב בגלל המגיפה אולי הייתי נוטה יותר לזלזל בה.

מצד שני, אני לא מזלזל במגיפה למרות החשד האינסטנקטיבי שלי בכל מה שנתניהו ושלוחיו עושים ולמרות ההערכה המאד נמוכה שהייתה לי לשר הבריאות הקודם.

במקביל, אני מנסה להבין את תופעת מכחישי הקורונה. אלו באים מצויידים בטווח של טענות. בין שזוהי שפעת עם יחסי ציבור, בין אלו שאומרים שחייבים להגיע לחיסון עדר ושצריך שידבקו כמה שיותר אנשים, בין אלו אומרים שימותו כך וכך X אנשים, או מוקדם או מאוחר, ובין שרואים בזה מזימה של הרודן נתניהו להנציח את כהונתו.

אני בטוח שיש עוד טענות, אבל אם אפשר להכליל הכללות, יש יותר מכחישי קורונה בצד ימין של המפה הפוליטית. ברמת האזרחים, אלו יהיו "אנשי התיקון השני לחוקה" מנופפי הנשק בארה"ב, שרואים בתקנות לבלימת המגיפה פגיעה בחרויות האזרח (הלבן כמובן, אין שחורים ביניהם) שלהם. ברמת המנהיגים, יש קו ברור המחבר רודנים ברחבי העולם, מבולסונרו בברזיל, טראמפ בארה"ב, לוקשנקו בבלרוס, אורבן בהונגריה ועוד (פה נתניהו חריג, אולי בגלל שהוא היפוכנדר, אולי בגלל שהוא בקבוצת סיכון).

אותם מנהיגים המסרבים להיכנע לעריצות עובדות המדע (למשל התחממות כדור הארץ) מסרבים גם להיכנע לעריצות הוירוס. כי הוירוס הוא אכן עריץ. אי אפשר לנהל אתו משא ומתן, והוא פוגע פגיעה אנושה בכוחם של רודנים. הרודן שיתעלם ממנו, ישלם עם הזמן מחיר. אין הרבה רודנים שישרדו מוות המוני של אזרחיהם שאותו אפשר לייחס ישירות למחדליהם. הרבה רודנים גם נשענים על תמיכת המעמדות החלשים (פה אלו אולי רוב הביביסטים) ואלו המעמדות שבהם הוירוס מכה יותר חזק.

אני ממש לא וירולוג ולא אפידמיולוג וגם לא מנסה לטעון טענות מסוג זה. אבל אפשר להפעיל שכל ישר קצת. למשל להתסתכל על המספר הכולל של המתים בכל מקום ומקום, ולהשוות אותו לממוצע הרב שנתי באותם חודשים ובאותו מקום. כך אפשר לנטרל טענות שמייחסים מוות מקורונה למי שמת מסיבות אחרות ורק היה בגופו הנגיף, או טענות מהכוון הנגדי שרבים מאלו שמתו בבתיהם בלי שיאושפזו ויבדקו בעצם מתו מקורונה. אפשר לראות את המספרים למשל כאן, והם חד משמעיים. במדינות שחיפפו או שהשתהו בהבנת חומרת המגיפה אפילו בשבוע או שבועיים, הייתה תמותה עודפת באחוזים גבוהים.

בישראל אגב, תמותה עודפת נמוכה, אבל לטעון שזה בגלל שהמגיפה לא רצינית מתעלם מזה שאלמלא הצעדים שננקטו היא הייתה גבוהה בהרבה. אנחנו אולי עם סגולה, אבל הנגיף לא מתרשם מזה. כמה יותר גבוהה, אפשר לראות על ידי השוואה למדינות עם מאפיינים דומים (אבל פה תמיד יבוא מישהו ויטען שמשהו לא בדיוק אותו דבר – מכחישי עובדות לא מתייאשים).

אני מזכיר (למכחישים) מה קרה בזמנו לתושבי יבשת אמריקה כאשר באו במגע עם הפולשים מאירופה. 95% מהם מתו – ממחלות שהאירופאים נשאו בגופם ושאליהם כבר הייתה להם עמידות. אז נגיף הקורונה לא הורג את הנדבקים באותם האחוזים כמו אבעבועות שחורות את האינדיאנים, הערכות עדכניות נעות בין 0.2% ל 0.5%. אחוזים מהנדבקים (לא רק "המאומתים") – רק פי שתיים עד פי חמש מאלו של השפעת. אבל אלו אחוזים מקהל יעד הרבה יותר גדול. לרוב הציבור יש חסינות טבעית או מלאכותית לשפעת. אני לא יודע מה היחס בין מספר האנשים העלולים להדבק בקורונה לעומת אלו העלולים להדבק בשפעת, אבל סביר שזה יחס דו־ספרתי.

אחרון לא חביב כלל – קורונה היא לא שפעת עם יחסי ציבור ולו רק בגלל הסבל העז שעוברים החולים מצד אחד, שבועות ארוכים של כאבים עזים, קשיי נשימה וחולשה קיצונית (יש לי עדויות מיד ראשונה) והנזקים ארוכי הטווח, אולי הקבועים, שנגרמים למחלימים.

אחרי אחרון: לאלו שאומרים (במעשיהם אם לא במפורש) "שימות הזקנים, אני מה אכפת לי" אני אומר "גם אתם תגיעו לשם". וש 18% מהמתים היו מתחת לגיל 40. שתדעו. ולאלו שאומרים שזה הכל מזימה של ביל גייטס כדי להזריק לנו צ'יפ או שזה נגרם מקרינת 5G, אני לא אומר כלום. שיורידו מסכות ושיעשו מה שהם רוצים, רק לא בסביבתי.

10 מחשבות על “המכחישים

  1. בין הכחשת הקורונה לבין הבהלה וההיסטריה יש מנעד עצום של התבוננות וקבלת החלטות , כל עוד לא נמצא חיסון לוירוס הוא בהחלט מסוכן כמו ששפעת מסוכנת לפני שמצאו לה חיסון וכפי שאתה מעיד על עצמך שהתחסנת בחורף הקודם לשמור על עצמך ובצדק.
    החיים בכלל מסוכנים, בשבוע האחרון טבעו ומתו אזרחים בים , בבריכה יותר אנשים שמתו מקורונה, ומספר שווה של אנשים שמתו בתאונת דרכים וכמעט כמספר הנשים שמתו לאחר שבן הזוג שלהם החליט שהגיע הסוף שלהם.
    מבחינה זו הקורונה אינה מיוחדת כלל ויש להתייחס אליה כמו לכל סכנה אחרת במפגש עם המציאות .

    • רק כדאי לזכור שטביעות בים וגם תאונות דרכים לא מדבקות… פרט קטן אך משמעותי מאד לעניות דעתי.

    • אנשים מתים מהמון דברים, והרבה מיתות נחסכו על ידי השבתת התנועה והסגר. ועדיין, בשורה התחתונה, המספרים של וירוס הקורונה מנצחים בגדול.

  2. הקו רונה מדבקת,המחלה קשה,יש סיבוכים הגורמים לתמותה. אלו העובדות. הטיפול: חיסון/תרופה עדיין בשלב הנסיון וכנראה שתי עבור שנה עד שיהיה זמין לשימוש. מעודד שיש יותר מחברה אחת שמצאה חיסון והתחרות ביניהן יכולה לעודד זמינות מהירה יותר של החיסון. בינתיים, סגר. וזו הבעיה. הסגר אינו פיתרון ארוך טווח. מהמון סיבות שכבר מנו אנשים לפני. צריך ללמוד לחיות ולהתנהל בעולם בו יש חשש להדבקות. וזה השלב בו אנו נמצאים כרגע. לא שאננים אבל גם לא היסטריים. מותר לצאת מהבית וצריך לשים מסכה ואפילו כפפות. לחטא ידיים. להתרחק כמה שיותר מאנשים שאינם שמים מסכה.האם זה יעבוד כמו סגר? ודאי שלא. אבל אי אפשר נפשית להישאר סגורים בבית כלכך הרבה זמן. פחד המוות לא יכול לעצור אותנו מלחיות במשך שנה שלמה או יותר.
    לגבי הטוענים שאנשים מתים מטביעות ותאונות כל יום, אני לא מבינה איך הטענה הזו עובדת? נכון, יש המון דרכים למות, ועכשיו נוספה עוד דרך. אנשים מצייתים לחוקי התנועה,חובשים קסדה,שוחים איפה שיש מציל ושומרים על חייהם. אדם שיוצא מביתו ללא מסכה ולא שומר מרחק, בעצם מסכן גם אחרים. בדיוק כמו נהג שלא עוצר בעצור או נהג שיכור.

  3. לפחות על פי התרשמותי מה'מכחישים' בארץ, אף אחד מהם אינו ימני במיוחד. גם הכינוי 'מכחישים' נראה לי בעייתי: הם לא מכחישים שיש קורונה ושהיא עלולה להיות מחלה מאוד מסוכנת. כשהם אומרים שהיא כמו שפעת, הם לא מתכוונים שהיא 'קלה כמו שפעת', היות שהם יודעים יפה שגם שפעת עלולה להיות מחלה מאוד מסוכנת. הם רק אומרים שכמו שלמדנו לחיות עם סכנת השפעת, אנחנו צריכים ללמוד לחיות עם סכנת הקורונה. בעניין הזה אני דווקא נוטה להסכים איתם.

    דוגמה מתחום אחר – אי אז בימים, בשנות השבעים, היה פיגוע נורא בכביש החוף. היות שהיה חשש (שהתבדה בהמשך) שאחד המחבלים הצליח להימלט עם נשקו, הכניסו את כל הארץ לעוצר מלא למשך יום או יומיים. כעשרים שנה אחרי כן, כשהשתוללו כאן פיגועים נוראים של האינתיפאדה, והיה ברור שיש בחוץ מחבלים חמושים מוכנים לפעולה, לא חשב איש להכניס את כולנו לעוצר. למה? כי הבינו שצריך ללמוד לחיות עם הסכנה.

    אני נוטה להאמין שדבר דומה יקרה עם הקורונה: פרטים ומדינות יתרגלו למחשבה שהיא כאן בשביל להישאר, ויפתחו דרכים סבירות לחיות לצידה. אין דרך אחרת. אפשר רק להודות לאלוהים שזה 'רק' קורונה ולא למשל דֶבֶר – כי בדָבָר אחד ה'מכחישים' צודקים: יש מחלות הרבה יותר גרועות ומסוכנות ממנה.

    • ברור שאי אפשר להשאר בסגר, עם כלכלה בעצירה, עד בוא החיסון. אבל יש הבדל בין הגל הראשון, שבו הנגיף היה בכל מקום כמעט (חוץ מחיפה 🙂 ובין ההמשך, כשההתפשטות הואטה, הידע נרכש, ציוד נרכש, יש תשתית לבדיקות מדגמיות, אפשר לסגור את הלופ מאבחון לאיתור הנדבקים תוך 24 שעות, דברים כאלה. אבל אי אפשר לייצר נורמליות חדשה בלי להכיר ולהבין את מה שמתמודדים אתו.

  4. "אנחנו אולי עם סגולה, אבל הנגיף לא מתרשם מזה. כמה יותר גבוהה, אפשר לראות על ידי השוואה למדינות עם מאפיינים דומים (אבל פה תמיד יבוא מישהו ויטען שמשהו לא בדיוק אותו דבר – מכחישי עובדות לא מתייאשים)."
    5000 Jews died abroad, about 20 times as much, both Sparadic (France) and Ashcenazic. This had nothing to do with genetics. So we actually don't have to compare to similar, we can compare to identical… Warm places, compare to Saudi now, 42c and going strong. About usually right wing or left wing. In Israel not sure at all, many thought it was a conspiracy of bibi and it does not exist (many left wing friends). In USA Brazil as the leaders are right and don't take it seriuosly, the left does.
    הערכות עדכניות נעות בין 0.2% ל 0.5%. אחוזים מהנדבקים (לא רק "המאומתים") – רק פי שתיים עד פי חמש מאלו של השפעת.
    There are those who think 1%. Really depend on the age of the population. Israel is a very young country because we have so many kids, not because of life expectancy, so likely much lower in Israel were the percent of over 70 is indeed smaller. For example, in Israel over 65 is 11% in Italy 22% and I guess in older even larger difference. So this could account to .5% in Israel and 1% in Italy.

  5. תודה על הפוסט המחכים. אין תרופה לשפעת ואין תרופה לקורונה. א/נשים חושבות שיש חיסון לשפעת ושחיסון לקורונה יפתור את הבעיה. אז יש לי חדשות עבורכן. יש חיסון לקורונה, לשפעת ואפילו לסרטן. והוא גם החיסון לכדור הארץ: איכלו נכון. פירות, ירקות, קטניות, אגוזים, פטריות, נבטים וכיוצא באלה. ואל תכניסו לפה אוכל מעובד ומתועש. חידלו לרושש את האדמה. אתן צוחקות, אבל אתן יודעות שזו התשובה, רק שהרבה יותר קל לקבל זריקה מאשר לשנות את אורח החיים ולוותר על המכונית והמטוס. ואתן בוחרות בקורונה ובסרטן.

    • אני בהחלט מאמין שתזונה ואורח חיים מחזקים את המערכת החיסונית. עד כמה? עד כדי לצאת ולהצטופף בלי מסכה עם המונים? לא בטוח. גם וגם.

להשארת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s