הייתה סדרה בטלוויזיה שמאד אהבתי בשם Heroes שעסקה ב"גיבורי על", אנשים רגילים שמוטציות מואצות הקנו להם יכולות חריגות, מוטיב שכיח במדע בדיוני. אחת מגיבורות הסדרה, נחנה ביכולת לנוע במהירות כה רבה, שמבחינתה הזמן עצר, וכל האנשים עמדו ללא נוע. מבחינתם, היא נעה מהר מכפי שהם יכולים להבחין.
לצערי, אין לי את היכולת הזו. אבל חצי שנה בפנימיה הצבאית בגיל 13 (סיפור ארוך…), הקנתה לי יכולת שכמעט משתווה לזו. למדתי שם, בדרך הקשה, כמה הרבה אפשר לעשות בדקה.
כשהגעתי לפנימיה, הייתי המום מצפיות המדריכים, כאשר הם טרטרו אותנו הלוך וחזור עם פקודות כמו "30 שניות עליתם על מדי א" כאשר אנחנו על בגדי ב, כולל נעליים גבוהות. אבל עם הזמן, הבנתי ש 30 שניות זה הרבה זמן….
הערת אגב: מה שלא הבנתי אז, וגם היום קשה לי להבין, הוא השימוש הרווח בזמן עבר בפקודות האלה. בטירונות שלי היה בחור שכאשר אמרו לנו "שלושים שניות הקפתם מימין לשמאל את השרותים", נשאר לעמוד. כשצרחו עליו, אמר ברצינות: "אבל הרגע אמרתם שכבר הקפנו את השרותים, לא?"
אחרי חצי שנה, נפרדנו, הפנימייה ואני, וטוב שכך. זה כנראה הציל את חיי – שליש מאלו שנשארו נהרגו במלחמת יום הכיפורים, בעוד אני התגייסתי רק אחריה. אבל את הידיעה הזו: כמה הרבה אפשר לעשות במעט מאד זמן, לקחתי איתי משם, והיא משמשת אותי עד היום.
נסו לבדוק כמה זמן לוקחות כל מיני מטלות כשעושים אותם בצורה ממוקדת וזריזה ככל האפשר, ותופתעו. בדקה אפשר למשל: לפנות מדיח כלים גדול ולמלא אותו חלקית מחדש, אפשר לקפל כעשר חולצות, אפשר לקרוא דף בספר, שניים אם זו ספרות קלה, אפשר לקלף עשרה גזרים, אפשר להתקלח ביסודיות ולהחליף בגדים…אפשר גם לעשות בדקה הרבה מאד דברים שנוטים לדחות חדשים: להחליף נורה, להדביק משהו שבור, לשתול פרחים.
מה אי אפשר לעשות בדקה? לראות טלוויזיה – זה משהו ששותה את הזמן שלך בכפולות של חצאי שעות לפחות. אי אפשר לסגור עניינים בעבודה בדקה, למרות שתאורטית זה כן היה אפשרי, כי צריך לדבר ולשתף. גם לבשל אי אפשר בדקה, אבל בישול הוא כן אוסף של הרבה פעילויות שרובן לוקחות דקה או פחות.
חשבתי שזה לקח שאפשר אולי להנחיל באורח תאורטי, למשל דרך רשומה זו, גם בלי לעבור סדרת טרטורים שכיום, אפילו בחטיבות החי"ר המובחרות, היו גוררות טורנדו של קבילות. ושאז, חשבו שמתאימות לבני 13-14.
ומה עוד אפשר לעשות בדקה אחת? פתחתי את אתר ארגון adaptt למשך דקה, והנה מה שבני האדם עושים בדקה אחת ברחבי העולם:
פינגבק: 4 עד 14 | דרכי עצים
פינגבק: מחשב מסלול מחדש | דרכי עצים
פינגבק: 14 עד 24 | דרכי עצים