סטיגמות


בחיפה, על יד מנזר סטלה מריס, נפתח לפני כשנה בית קפה "אוסטרו-ערבי" בשם סנטה מריה. יש שם קפה של Julius Meinl (מאוסטריה, מאז 1862..), קפה ממש טוב, ויש גם עוגות אוסטריות שמהם טעמתי את ה Linzer שלא ממש הצטיין (קצת יבש) ושטרודל התפוחים שהיה ממש ממש טוב.

מישהו אופה להם את העוגות בביתו, מישהו שיודע את העבודה, ואפשר גם להזמין שם. את בית הקפה עצמו מפעילים ערבים חיפאים, כנראה נוצרים, הקשורים קשר כלשהו למנזר. בשעות היום, יש להם בעיקר קהל של צליינים, שבתפר בין מגרש החניה של האוטובוסים שלהם והמנזר ממוקם בית הקפה. בשעות הערב, מאד נעים לשבת שם גם את אתה לא צליין. יש בריזה נעימה, הכיסאות נוחים, יש חלק פתוח וחלק סגור, ויש חניה בשפע, שלא כמו על ציר מוריה.P1050081

המקום קצת רחוק מביתנו, אבל בכל זאת הלכנו לשבת שם עם חברים הגרים לא רחוק, למרות שהייתי משוכנע מראש שלא יהיה שם חלב סויה. מה שאני שותה בדרך כלל זה הפוך גדול וחזק על סויה, והייתי בטוח שאצטרך הפעם הזו להסתפק באספרסו. מאז שהפכתי טבעוני, אני שותה מפעם לפעם אספרסו, אלא שאספרסו הוא רק דגימה מבחינתי, כמו בבדיחה על הקיבוצניק**.

למה הייתי בטוח שלא יהיה שם חלב סויה? סטיגמות על ערבים. בקניות בסופרמרקט של עיספיה אני יודע מראש שלא אמצא טופו, או נבטים, או חלב סויה. לא מסוג המצרכים שצורכים ב"מגזר". למה? לא ברור. אולי יש להם דאגות יותר דחופות. או שאולי זה נובע מאותה הסיבה שחנויות המזון במגזר הערבי יקרות יותר, בעלות מבחר מאד מצומצם ותנאים פיזיים ירודים, למרות שאחוז ההוצאה למזון במגזר הערבי גבוה בהרבה מזה היהודי.

יכול להיות שגם בירוחם לא הייתי מוצא טופו במכולת. בדימונה דווקא כן, שכן הכושים העברים צמחונים כולם, ואף מייצרים מוצרים טבעוניים מבוססי סייטן ועדשים.

אגב, כן היה חלב סויה בקפה סנטה מריה, הקפה היה מעולה, וגם השטרודל.

ולגבי עניין "הסויה במגזר":  יש מעט מאד ערבים צמחונים. סייד קשוע התייחס לזה באחד הפרקים של "עבודה ערבית" המעולה, (ואם אומרים את זה בערוץ 2, זה בטוח נכון…) זה כנראה בא מאותם הגורמים שבגללם ערבים מעשנים הרבה יותר בממוצע, פחות חוגרים חגורת בטיחות בממוצע, מעורבים ונהרגים הרבה יותר בתאונות דרכים (באופן יחסי) ועוד בחירות המקצרות את תוחלת חייהם בכמעט 4 שנים בממוצע לעומת שכניהם היהודים, וזה כאשר אותה מערכת בריאות משרתת את שני המגזרים, וכולם הולכים לאותם בתי החולים.

אדם לא חייב לקרוא את "מחקר סין" או את הסקר המשווה בין 300,000 אדבנטיסטים בקליפורניה (צמחונים, לא שותים ולא מעשנים) לשכניהם. (האבנטיסטים חיים 7.2 שנים יותר בממוצע, למקרה שתהיתם..) כדי להפנים שיש קשר בין מה שאתה אוכל ומה אתה מעשן לכמה זמן אתה חי. אבל ערביי ישראל, בממוצע כמובן, מתעלמים, ואני לא מבין ממה זה נובע.

איזה סולם ערכים אומר לך שלא שווה לך לקחת אחריות על בריאותך? לאמץ התנהגויות שיובילו לחיים יותר ארוכים? מה יותר חשוב? אנא מֻש עארף. אבל הייתי שמח לדעת.

———————————

** קיבוצניק מגיע לעיר, נכנס לבית קפה, מסתכל בתפריט ולא מבין מה זה כל הדברים האלה: מקיאטו, מקיאטונה, דופיו… הוא קורא למלצרית ושואל אותה מה להזמין, והיא אומרת לו:"אספרסו".

המלצרית מביאה לו את האספרסו, הקיבוצניק מוריד אותו בשלוק, ואומר למלצרית:"כן, כזה תביאי לי…".

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s