קרומפלי סלט הוא סלט תפוחי אדמה (krumpli בהונגרית) שאבא שלי (בתמונה מטה) נהג לעשות.
עד לא מזמן הוא עשה אותו בגרסה אוסטרית, הכוללת מיונז. אלא שמיונז מכיל ביצים, ומאז שהפכתי טבעוני-צדקן, אני לא אוכל מיונז ולפיכך עברנו לגרסה הצ'כית/הונגרית/סלובקית, הטבעונית לגמרי. בכל זאת, לטובת אלו שלבם גס בחיי האפרוחים, אני מביא פה גם את הגרסה האוסטרית.
עוד מתכונים של אבא שלי: חזרת לבנה, חרוסת, צ'לאמדה
סלט תפוחי אדמה בנוסח צ'כי של אבא שלי
חומרים:
1 ק"ג תפוחי אדמה אדומים.
1 בצל סגול גדול (עדיף, אך גם בצל צהוב זה בסדר)
חרדל פשוט, שמן קנולה, חומץ הדרים, סוכר
אופן ההכנה:
מבשלים קילוגרם תפוחי אדמה בקליפתם, מצננים ומקלפים.
חותכים את תפוחי האדמה שכבר קוררו לקוביות בגודל של פחות מס"מ ושמים בקערת ערבוב.
במעבד המזון עם סכין הפלדה שמים בצל סגול גדול חתוך לקוביות, ומרסקים אותו היטב. מוסיפים כף גדושה חרדל, 2 כפות שמן קנולה, בערך כוס חומץ הדרים, כפית סוכר וממשיכים לערבב עד לקבלת רוטב אחיד.
יוצקים על קוביות תפוחי האדמה המבושלים שבקערה, מערבבים וטועמים. כמות הרוטב צריכה להיות כזו שתפוחי האדמה יהיו מצופים בשכבה אחידה ולא דקה של רוטב, אבל לא שוחים בו. אם הכנתם יותר מדי רוטב, פשוט תשפכו אותו.
מוסיפים חומץ, חרדל או מים לפי הצורך. מעמידים מחוץ למקרר לכמה שעות עד שהטעמים יספגו. מכניסים למקרר בכלי סגור. הסלט יכול להישמר במקרר כמה ימים, עד שבוע.
כדאי לקשט מלמעלה בעירית קצוצה ו/או פטרוזיליה קצוצה.
יש עוד מתכונים טבעוניים וגם עוד רשימות שלי הקשורות לטבעונות.
סלט תפוחי אדמה בנוסח אוסטרי של אבא שלי
כמו הנוסח הצ'כי, אבל עם מיונז במקום שמן, ובתוספת אופציונלית של ביצים קשות.
חומרים:
1 ק"ג תפוחי אדמה אדומים.
1 בצל סגול גדול (עדיף, אך גם בצל צהוב זה בסדר)
2 ביצים (אפשר גם בלי)
חרדל פשוט, מיונז, חומץ הדרים, סוכר. המיונז יכול להיות טבעוני, לפי אחד המתכונים כאן
אופן ההכנה:
מבשלים קילוגרם תפוחי אדמה בקליפתם ושתי ביצים קשות (אפשר באותו הסיר), מצננים ומקלפים.
חותכים את תפוחי האדמה שכבר קוררו לקוביות בגודל של פחות מס"מ ושמים בקערת ערבוב.
מרסקים את הביצים הקשות בפומפיה גסה ומוסיפים לקערת תפוחי האדמה.
במעבד המזון עם סכין הפלדה שמים בצל סגול גדול (עדיף, אך גם לבן בסדר) חתוך לקוביות, ומרסקים אותו היטב. מוסיפים כף גדושה חרדל, 2 כפות מיונז, בערך כוס חומץ הדרים, כפית סוכר וממשיכים לערבב עד לקבלת רוטב אחיד.
יוצקים את הרוטב על קוביות תפוחי האדמה המבושלים שבקערה, מערבבים וטועמים. כמות הרוטב צריכה להיות כזו שתפוחי האדמה יהיו מצופים בשכבה אחידה ולא דקה של רוטב, אבל לא שוחים בו.
מוסיפים חומץ, חרדל או מים לפי הצורך. מעמידים מחוץ למקרר לכמה שעות עד שהטעמים יספגו. מכניסים למקרר בכלי סגור. הסלט יכול להישמר במקרר כמה ימים, עד שבוע.
אפשר לעשות את הסלט גם בלי ביצים, ואפשר לערבב פנימה גם מלפפון חמוץ פרוס דק,
כדאי לקשט מלמעלה בעירית קצוצה ו/או פטרוזיליה קצוצה.
אפשר להכין מיונז טבעוני זה ממש לא בעיה. ומשדרג כל סלט תפו"א אוסטרי צ'כי מרוקאי…
חצי כוס חלב מיץ מלימון שלם מלח חרדל וחצי כוס שמן להקציף בבלנדר מוט. שווה.
חצי כוס חלב? חלב סויה הולך?
בטח סויה אלא מה
כיום יש מיונז טבעוני של חברת American Star נמצא בחנות טבע אניס במחיר מופקע של 23 שח ונכנס לא מזמן לחנות שלנו (סופר קו-אופרטיבי) בתל אביב שם זה עולה פחות מ15 שח – וזה טעים בטירוף – ממש כמו הלמן,ס
Hey, that's porfewul. Thanks for the news.